logo Aspingtons Antikvariat

Aspingtons antikvariat, ett av Sveriges äldsta

Av Jerker Persson
 
 
Det är flera som har börjat sin antikvariatskarriär med en Boklåda, men ingen av dem har öppnat så många butiker som Ebba Aspington gjorde under sitt långa liv som antikvariatsbokhandlare i centrala Stockholm. Följ med på ett besök i Aspingtons Antikvariat, ett av Sveriges äldsta. Det har skötts av samma familj i tre generationer. Vi guidas av Inga-Lisa Hyltmark, som i ett samtal med ATB:s redaktör har berättat om antikvariatets historia.
 
På ett amatörfoto med stämpeln Basaren 22-7-1922, Södertälje Badanstalt står en grupp människor kring en disk med böcker. I bakgrunden har man spikat upp en enkel skärmvägg med inramade gravyrer. Detta är troligen den första bilden av ett antikvariat i Södertälje. Låt mig återkomma till det. En av damerna bakom disken är fru Ebba Aspington, och framför bordet står tre småflickor. Flickan i mitten har långt mörklockigt hår och heter Inga-Lisa. Hon är Ebbas dotter, och deras tid som antikvariatsbokhandlare täcker nästan hela 1900-talet - och troligen en bra bit av 2000-talet, av Inga-Lisas goda vigör att döma. Nu ägs visserligen antikvariatet av Inga-Lisas son Mats, men hon är dagligen på plats bland böcker och kunder.
 
Även om basarståndet i Södertälje förefaller enkelt så är det ingen nybörjare i antikvariatsbranschen som står bakom disken. Redan som ung dam i början av 1910-talet köpte Ebba Aspington (1884-1951) böcker på Stockholms Bokauktionskammare. Man kan tänka sig att habituéerna höjde ett och annat ögonbryn när en vacker flicka tog för sig i detta farbrödernas paradis. Dessutom köpte hon in en och annan restupplaga. Ebba Aspington brukade berätta om hur hon vid ett sådant tillfälle köpte Viktor Rydbergs Singoalla med Carl Larssons illustrationer för 25 öre. Resultatet av denna företagsamhet blev det lilla antikvariatet Boklådan, Vidargatan 5, som 1913 gav ut sin enda katalog.
 

Drottninggatan 87

1915 var det dags för den första butiken. Den låg på Upplandsgatan 14, i närheten av Tegnérlunden. Det var tydligen inte ett särskilt bra läge, för redan 1917 fanns skylten Konsthandel och Antikvariat - Ebba Aspington ovanför dörren till Drottninggatan 87 i korsningen med Tegnérgatan. på en bild på butiken från december samma är ser man hur folk åker sparkstötting mot Kungsbacken ner mot Stockholms centrum. Vilken fart det måste ha blivit!
 
Det var en härlig butik! Högt i tak och fullt med böcker ända upp till gipsstuckaturerna. Den långa disken var täckt med bokbuntar, främst restupplagor, och i ena änden av disken fanns ett ställ för omslagspapper och snören, d.v.s. föregångarna till dagens plastpåsar. Längst in i butiken var väggarna helt täckta med tavlor, både oljemålningar och grafik. En väldig kassa-apparat med plingande låda tronade på disken och i en särskild hylla blänkte ringklockorna på två väggtelefoner, en för riks- och en för lokalsamtal. Ebba Aspington hade öppnat ett toppmodernt antikvariat i centrala Stockholm.
 
Hon var inte ensam om att sälja böcker här på gränsen mellan Norrmalm och Vasastan. I ett handelslexikon från början av 1920-talet ser jag att Granlunds Antikvariat hade adressen Drottninggatan 67, i nr 25 fanns det en Antikvariatsbokhandel (utan namngiven ägare) och Svante Grip hade antikvariat i Drottningatan 54.
 

Familjefilialer

Ebba Aspington var som sagt en driftig dam; i dag skulle hon ha kallats entreprenör. Hon öppnade nämligen en lång rad filialer under 1920- och 30-talen, både för bok och konstförsäljning. En av dessa filialer fanns på Järnagatan 8 i Södertälje under åren 1921-1933, och det förklarar varför familjen finns med som bokförsäljare på amatörfotot från Södertälje Badanstalts basar sommaren 1922.
 
På bilden finns en man i halmhatt och en pojke i keps. Det är Nanne Persson Aspington och Sven-Thore Aspington, Ebbas make och son. Nanne var föreståndare först i en filial på Skeppargatan, innan det ganska snart var dags för en ny butik i Klara Norra Kyrkogata 17. Han var mer road av musik än böcker, så med tiden förvandlades antikvariatet till en musikhandel, som köptes av Hagströms Musik AB.
 
Sven-Thore Aspington, svarade under åren 1928-1931 för en filial med adressen Sveavägen 20. Där kom med tiden neonljuset från biografen Riviera att lysa upp omgivningarna.
 
Den sista antikvariatsfilialen startades på Norra Rådmansgatan i Gävle. Det var 1937, men den butiken slog ganska snart igen.
 
Det var fart även på Ebba Aspingtons konstförsäljning, dels i huvudbutiken men även i särskilda butiker, de flesta i centrala Stockholm, bl.a. på Regeringsgatan, på Drottninggatan, Norrlandsgatan. Det finns en roligt foto med anknytning till Aspingtons handel med konst. I ett julskyltningsfönster i Drottninggatan 87 sitter Inga-Lisa Hyltmark och Britt Wadner, kvinnan som under uppmärksammade former drev Radio Syd, klädda i rokokodresser och kolorerar konstblad. En stor skylt i fönstret ger besked: "En elegant julklapp. Konstblad av E. Martin och N. Lafrensen. Färglagda och inramade, per st 4 :-, ej färglagda 3:, ej inramade 1 :-. En billig julklapp."
 

Ett fåtal kataloger

Våren 1993 gav Aspingtons ut sin femte katalog. I förordet konstaterar Mats Aspington: "Det är 46 är sedan Aspingtons Antikvariat gav ut sin senaste katalog."
 
Aspingtons är ett utpräglat butiksantikvariat, men en handfull kataloger har det alltså blivit genom åren. Det första enkla alstret är redan nämnt: restupplagekatalogen från Boklådan på Vidargatan.
 
Inga-Lisa Hyltmark tror inte att den första riktiga katalogen någonsin kom ut! Katalogerna kallades Bokvännen, och i nr 2, som gavs ut 1941, nämns att katalog nr 1 innehåller "ett rikt urval Svensk topografi". Troligen var katalog 1 under arbete när nr 2 kom ut, och sedan avlutades aldrig förstlingen. Sådana små malörer är inte ovanliga i antikvariatsvårlden. Dessutom gav Ebba Aspington ut ett fåtal stencilerade kataloger.
 

Butik i 1600-talshus

Ebba Aspington dog 1951 och då tog dottern Inga-Lisa Hyltmark över verksamheten. Hon visste vad det handlade om. Under sommarlovet 1937 hjälpte hon till i filialen i Gävle. Sedan blev det tjänstgöring på posten, men 1942 började Inga-Lisa på heltid arbeta i familjens antikvariat på Drottninggatan.
 
1960 hade saneringen av Norrmalm i Stockholm nått upp mot övre delen av Drottninggatan. 87:an skulle rivas, men Inga-Lisa lyckades hitta en ny bra butik långre på gatan, nr 73 C, i korsningen med Wallingatan. (Där samlade jag ihop en nästan komplett svit av All Världens Berättare i fräscha lösnummer för 2:50 styck. Det var i början av 1970-talet, och jag köpte 10 st då och då. Då brukade det bli nån femma i rabatt).
 
1978 diskuterades stadsplanen åter i detta område. Det föreföll som om huset med Aspingtons Antikvariat skulle rivas, så Inga-Lisa tog det säkra för det osäkra och flyttade till Västerlånggatan 54. Där hade hennes bror, Sven-Thore, drivit Gamla Stans Konsthandel till 1977, då han avled.
 
Bengt Rur ger en träffande karaktäristik av Aspingtons antikvariat i en artikel i Bokvännen 2/1983: "Aspingtons Antikvariat är en aning svårplacerat. Det är varken stort eller litet, varken märkligt eller trivialt. Lyckligtvis är det inte ointressant. Det tar emot att räkna in Aspingtons i kretsen av landets ledande antikvariat, samtidigt som det känns fel att räkna det till småantikvariaten. Lagrets storlek och kvalitet samt de anställdas antal gör att Aspingtons på det hela taget för räknas som ett tämligen stort antikvariat. Man sitter på en egen pinne, så där lagom högt upp."
 
Jag skulle själv vilja kalla Aspingtons för ett typiskt svenskt antikvariat; en välordnad butik med ett brett variasortiment. Det finns ganska mycket svensk topografi, och hyllorna med de lite finare objekten finns bakom disken. De flesta besökarna bör hitta något som passar efter en stunds strosande bland hyllorna. Priserna är heller inte avskräckande. De specialkunniga kan troligen göra ett och annat fynd inom sina respektive gebit.
 
Däremot har Aspingtons antikvariat något utöver det vanliga - det utmärkta läget mitt på den ständigt myllrande Västerlånggatan i Gamla stan. Den ganska smala butiken sträcker sig djupt in i von der Hagenska huset, troligen byggt av Johan von der Hagen under 1670-talet. Portalen bredvid Aspingtons skyltfönster har ingen mindre än Nicodemus Tessin d.ä. som upphovsman. I Ragnar Josephssons eftersökta Borgarhus i gamla Stockholm (1916) kommenteras huset utifrån en värderingshandling från 1759: "Det var fyra våningar högt, täckt af tegeltak med två vindskappor. I bottenvåningen var en salubod 'med inrättad disk åt portgången', en ofta i gamla Stockholms förekommande anordning, troligtvis uppkommen af olusten att göra huset osäkert genom onödiga muröppningar åt gatan i bottenvåningen. Rummen hade bjälktak, gröna kakelugnar, trägolf; andra våningens sal stengolf."
 
I dag är det Mats Aspington som driver antikvariatet, men mamma Inga-Lisa kan inte slita sig från bokhyllor och trevliga kunder. Och arbetsmiljön är inte att klaga på. Lugnt och tyst, men storstaden är nära - det klapprar ständigt av jäktande människor utanför butikens enda skyltfönster.
 
Aspingtons Antikvariat och dess butiker genom åren
Huvudbutiken i Stockholm

Vidargatan 5 (Den första butiken hette Boklådan, 1913-1915)

Upplandsgatan 14 (1915-1917)

Drottninggatan 87 (1917-1960)

Drottninggatan 73 C (1960-1978)

Västerlånggatan  54 (1978-2001)

Värtavägen 21 (2001-2020)
Antikvariatsfilialer
Skeppargatan (Nanne Persson Aspington, föreståndare)

Klara Norra Kyrkogata 17 (Nanne Persson Aspington föreståndare)

Sveavägen 52 (Sten-Thore Aspington, föreståndare)

Järnagatan 8 i Södertälje (1921-1933)

N:a Rådmansgatan 8 i Gävle (Fanns en kort period efter starten 1937)
Filialer för konstförsäljning
Drottninggatan (bredvid huvudbutiken)

Tegnérgatan (prins Eugen var då och då på besök i denna butik)

Regeringsgatan (tre våningar nära Gustaf Adolfs torg)

En våning vid Norrlandsgatan (nära Hamngatan)

Wahrendorffsgatan (1936-38, där Bukowskis finns nu)

Gamla Stans Konsthandel, Västerlånggatan 54 (1938-1977)

Aspingtons Antikvariat
Värtavägen 21
115 53  STOCKHOLM
Hemsidan | Firmans historia

e-post: bok@aspingtons.se

F.d. medlem isvaf
Svenska Antikvariatföreningen