Aspingtons

Därför är det viktigt med cellprov

Date

Cellprov är en av de bästa sätten att förebygga livmoderhalscancer. Trots detta är många kvinnor fortfarande rädda för att ta provet eller vet inte ens vad det är. I den här bloggposten kommer vi att förklara varför det är viktigt att ta cellprov, hur det görs och vad du kan förvänta dig under en provtagning.

Bakgrund till varför cellprov är viktigt

Varje år diagnostiseras ca 500 kvinnor i Sverige med livmoderhalscancer, och ca 150 av dessa kvinnor avlider till följd av sjukdomen. Hittills har cellprov visat sig vara det mest effektiva sättet att upptäcka cellförändringar och därmed förebygga livmoderhalscancer. Om man upptäcker förändringar eller celler som ser annorlunda ut än normalt vid en cellprovtagning, kan man vidta åtgärder i ett tidigt skede och därmed förhindra att cellförändringarna utvecklas till cancer.

Hur går ett cellprov till?

Under en cellprovtagning tar en läkare, sjuksköterska eller en privat barnmorska celler från livmoderhalsen med hjälp av en liten borste. Provet skickas sedan till ett laboratorium som analyserar cellerna och tittar efter eventuella avvikelser. Det här provet kan rädda liv och det tar bara några minuter att genomföra.

Det enda jobbiga med cellprovtagning kan vara att några kvinnor kan uppleva det som obekvämt eller smärtsamt. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara varar några sekunder, och det kan hjälpa att andas djupt eller avleda dina tankar under tiden för att minska oro och stress. Du bör också undvika att ha sex, använda tamponger och använda pessar 24 timmar innan testet för att minska smärtan eller eventuellt misslyckande i provtagningen.

Det finns också några saker du kan göra för att minska risken för cellförändringar och livmoderhalscancer. Att vaccinera dig mot HPV, den mest vanliga orsaken till livmoderhalscancer, kan reducera risken med upp till 80%. Noggrann användning av kondomer och att undvika rökning kan också hjälpa till att skydda dig mot sjukdomen.

Slutsats

Att ta en cellprovtagning kan kännas obekvämt, men det är en snabb och enkel procedur som gör en enorm skillnad i förebyggande av livmoderhalscancer. Att undersöka regelbundet är viktigt för att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede och förhindra att den sprider sig. Ta hand om din hälsa och ta cellprov – det kan rädda ditt liv!

Fler
artiklar