Aspingtons

Få din veterantraktor redo för säsongen med de här tipsen

Date

När vädret växlar är det dags att göra i ordning dina veterantraktorer redo för ännu en säsong av användning. Du kan då behöva traktordelar och reservdelar till traktor.

Precis som din bil behöver din traktor regelbundet underhåll för att fungera smidigt. Ta dig därför lite extra tid att serva veterantraktorn och se till att alla delar är i gott skick. Du kommer att vara glad att du gjorde det oavsett när den hektiska säsongen kommer.

Kontrollera din veterantraktors alla olika vätskor

Kontrollera alla vätskor i traktorn och fyll på eller byt ut dessa vid behov. Detta omfattar motorolja, kylvätska och hydraulvätska. Kontrollera din bruksanvisning för specifika instruktioner om hur du ska göra detta.

Du kan beställa alla tänkbara oljor och traktortillbehör online som harv och slåtter samt mycket mer. Du kommer även på ett enkelt sätt kunna hitta delar till exempelvis Massey Fergusson eller en Volvo BM traktor.

Glöm inte däcktrycket på din traktor och dina traktortillbehör

Viktigast av allt är att du inte glömmer att kontrollera däcktrycket. Korrekt pumpade däck bidrar till att förlänga deras livslängd och förbättra dragförmågan. Det kan även vara avgörande för att du ska kunna lasta rätt på din traktors släpvagn.

Rengör din veterantraktor grundligt så hittar du eventuella läckage enklare

Efter att ha tillbringat mycket tid i garaget eller maskinförvaringen. Då kan din traktor förmodligen vara i behov av en rejäl rengöring. Framförallt om du inte gjort detta regelbundet. Genom att tvätta och ta hand om din veterantraktor så kommer den hålla länge och du upptäcker enklare eventuella fel.

Det kan vara vissa anslutningar eller sönderrostade fästen på din traktor eller din traktors tillbehör. I vissa fall kan dessa behöva bytas ut och alternativs svetsas. Glöm inte bort att rengöra alla insug för friskluftsventiler. Passa även på att se över kylargallret så att det inte är igensatt, för att förhindra framtida överhettning.

Smörj upp din veterantraktors alla rörliga delar

När du tvättar kan du därför alltid börja med att utföra en rejäl avfettning av din veterantraktor för att enklare se över slitage punkter och smörja effektivt. Efter en avfettning så är också en bra tid att smörja alla länkar, knutar och leder på din veterantraktor. Du letar då rätt på det punkter där fett kan läggas. Framförallt på rörliga delar för att hålla allting smidigt och för att bibehålla rätt funktion.

Glöm inta att inspektera bladen på din betesputs eller klippaggregat inför våren

Om du planerar att klippa under vårsäsongen då bör du se till att knivarna på klippaggregatet eller din betesputs, som du kopplar till din veterantraktor. Att dessa är i gott skick samt slipa eller byt ut dem vid behov. Det är också en bra idé att inspektera klippdäcket för eventuell rost eller skador.

Om det finns områden som behöver repareras, ta hand om dem nu innan du börjar använda gräsklipparen. Detta är ett smidigt projekt att utföra under exempelvis vinterhalvåret så att den är redo inför vår, sommar och höst.

Nu när du har tagit hand om några grundläggande underhållsuppgifter är din traktor redo för en ny säsong av arbete. Genom att serva din traktor regelbundet förlänger du dess livslängd och undviker kostsamma reparationer i framtiden.

Fler
artiklar