Aspingtons

Allt du behöver veta om byggnadskreditiv

Date

Om du någonsin har haft planer på att köpa ett hus eller bygga en egen fastighet, har du säkert hört talas om något som kallas byggnadskreditiv. Men vad är det egentligen? I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på byggnadskreditiv, och vad du behöver veta om det innan du ger dig in i byggprocessen.

Ett byggnadskreditiv är ett lån som utgör finansieringen för byggandet av en fastighet. Det är vanligtvis en rörlig kredit, vilket betyder att låntagaren kan använda pengarna allteftersom de behövs under byggprocessen. Byggnadskreditiv fungerar på samma sätt som ett vanligt bolån, men skiljer sig i det avseendet att pengarna frigörs stegvis allteftersom bygget går framåt.

En viktig faktor att notera om byggnadskreditiv är att de i allmänhet är mer riskfyllda för långivaren än vanliga bolån, eftersom det inte finns någon fastighet att använda som säkerhet förrän bygget är färdigt. Därför är lånebeloppen oftast lägre än vid ett vanligt bolån och långivarens krav är ofta mer noggranna.

Om du vill ansöka om ett byggnadskreditiv måste du vanligtvis ha en plan för fastigheten som godkänts av kommunen, och du bör ha erfarna entreprenörer som kommer att utföra arbetet. När du ansöker om byggnadskreditiv, behöver du vanligtvis lämna en insats på mellan 15 och 20 procent av totalkostnaden för fastigheten.

En annan viktig faktor att ha i åtanke vid byggnadskreditiv är att räntan är rörlig under byggprocessen. Detta innebär att dina månatliga betalningar ändras allteftersom lånet stiger, och det kan vara svårt att beräkna exakt hur mycket pengar som behövs. Därför är det viktigt att ha en sund finansiell plan och budget för att undvika onödigt stress och frustration under byggprocessen.

Slutligen, när bygget är klart, kan du ansöka om ett permanent bolån för att refinansiera ditt byggnadskreditiv. Den nya räntan kommer nu att vara fast, och detta lån kommer att fungera som ett vanligt bolån. Efter det här steget måste du bara betala av ditt lån som vanligt, precis som om du köpte ett hus som redan är byggt.

Byggnadskreditiv kan verka som en förvirrande process i början, men det är en vanlig typ av finansiering för att bygga en fastighet. Det är viktigt att ha en sund plan och budget för att undvika obehagliga överraskningar under byggprocessen. Om du vill ansöka om ett byggnadskreditiv rekommenderar vi ett besök hos SBP Kredit, vilka även bland annat erbjuder byggnadslån.

Fler
artiklar